Alu Color Alu Classic Alu Modern Alu Retro Alu Flex ST Breeze ST Flow ST Prime ST Wire ST Wire & ST Breeze
  • Alltid fri frakt!
  • Individuelt tilpasset!
0 kr
inkl. moms & frakt
Du har ikke lagt noe i handlekurven ennå!
Klikk på produkter i menyen for å se vårt utvalg
Vi tilbyr:
  • Høy kvalitet
  • Høy tilgjengelighet
  • Kort produksjonstid
  • Produkter som produseres etter dine mål
  • Helt fraktfri leveranse

Slik innreder og designer du din uteplass eller balkong

Hvordan skaper man et hjemmetrivelig og koselig miljø på sin uteplass eller balkong? Hvordan anvender jeg meg av vekster og innredning på best mulig måte? Hvilke material kan jeg bruke og hvordan integrerer jeg glassrekkverk eller rustfrie rekkverk mest optimalt?

I blogginnlegg nummer 2 – i samarbeid med hageingeniør John Block, diskuterer vi hvordan du på best mulig vis innreder og designer din uteplass eller balkong til sommersesongen.

Planlegg din uteplass

Høydepunktet på sommmeren er å få spandere tid på terrassen eller i hagen sammen med familie og venner og venner. Kanskje du har flyttet inn i et nytt hus eller vil lage nye “rom” i hagen din. Før du begynner å planlegge din uteplass, er det noen saker du bør tenke på.

Se på hvordan du vanligvis bruker plassen – hvordan du vanligvis stolpen for å få mest mulig sol? Eller er det viktig å få skygge på plassen? Skal det være et felles sted å både sosialisere seg på og bruke som soldekk? Eller kun en plass for et spisebord? Alt dette spiller inn år du plasserer møblene og hvilken type av møbler du anvender. For sosiale samspill, kan man velge å bygge en innebygd sofa, og kombinere med stoler og lenestolper som gir fleksibilitet i interiøret.

John nevner et element som kan spille en stor rolle for hvordan terrassen din oppfattes. Velger du å legge et tredekke, så er det viktig hvilken retning du velger å legge trebordene.

“Avhengig av hvordan du velger å legge trebordene, kommer plassene å oppleves ulikt. Er trebordene på tvers blir “rommet” mindre. Hvis du plassrer de langs siktlinjen, føles rommet veldig langt, noe som kan være gunstig hvis du for eksempel har fin utsikt.”

rostfritt glasräcke

Her har kunden valgt et rustfritt glassrekkverk med overligger for å ikke skjule den fantastiske utsikten. I kombinasjon med dette har kunden lagt trebordene i siktlinjen, noe som får terrassen å kjennes luftig og stor.

Den røde tråden i hageplanleggingen

En vanlig feil John ser i hagedesign, er at man “duttar”. Et eksampel på det er overforbruk av krukker.

“Ofte kan man se et 50-tals krukker stå over hele terrassen i ulike former og farger og med forkskjellig innehold.Dette kan lett gi et ganske rotete inntrykk. Bruk heller noen få større beholdere og sett flere planter i samme potte eller hvorfor ikke et tre eller en busk? Ha gjerne et ujenvt antal potter for et mer harmonisk uttrykk.”

Totalt sett kan du ha alle delene du trenger i hagen din, men det kan noen ganger føles tomt og usammenhengende. Problemet her er at du manger den røde tråden. Man bør derfor bringe delene sammen. Dette kan gjøres med et spesifikt glassrekkverk, en espalierkonstruksjon, en plante eller en jevn farge. Det skaper gjenkjennelse og gjør deg mer avslappet.

aluminiumräcke svart

Her har kunden valgt å beholde samme fargepalett på utvalgte deler av innredningen/huset. Aluminium med farget laminat i svart RAL.

John tipser om at man allerede i inngangen, blir møtt av et spesifikt element, kanskje en spaljé, glassrekkverk eller en spesifikk farge, for å sette preg umiddelbart. Deretter møter du samme material eller farge lengre inn på tomten ved en utedusj eller utekjøkken. På denne måten laber du en rød tråd gjennom hagen.

Små middel som gjør uteplassen koselig

Vi har gått igjennom hvordan man på best mulig måte kan lage en uteplass for større hager. Men hvilke utfrodringer og muligheter er for små uterom som balkonger og gårdsrum?

Små hagerom trenger og så en egen tankeprosess når det gjelder design og rominndeling. Og bare for at rommet er mindre, betyr det ikke at det er lettere å designe. Ofte det motsatte. Men med små midler kan du skape et sted som føles koselig og trygt. En gårdsplass er ofte omgitt av høye bygninger med mange vinduer ut mot gårdsplassen. Her føler du deg lett eksponert. Da kan det være effektivt å bruke hevede plantebed, trær, pergolaer og espalier. Høye frontruter med fargede lameller kan også beskytte for innsyn.

Balkonger er derimot et kapittel for seg. Dette er fortsatt i din private sfære og i direkte sammenheng med innemiljøet. Her kan det være lurt å viske ut grensen mellom inne og ute og bruke balkongen som et ekstra rom.Avhengig av hvor balkongen din er plassert, kan det påvirke innredningen. Er det i et leilighetskompleks eller er det på huset ditt mot hagen?

I et leilighetskompleks vil du kanskje beskytte utsikten mer, da kan du sette opp espalier på sidene av balkongen, maksimere arealet med sitteplasser og skape en koselig atmosfære med potter og planter. Balkongen er også et værutsatt sted. Noen ganger har den mye sollys og er utsatt for vind. Da kreves hardføre og tørkebestandige planter.

For balkonger på privateide hus har du mulighet til å eksperimentere mer med utseendet. Kanskje har du et gammelt trerekkverk som trenger oppdatering, med glass og klemmer kan du beholde de gamle trestolpene men gi et løft til balkongen. Eller du vil oppdatere balkongrekkverket fullstendig, og da er et glassrekkverk et perfekt alternativ som slipper inn mye lys og ikke får balkongen til å bli «innestengt».

stolpfritt glasräcke

Med det stolpefrie glassrekkverket lar du balkongen føles luftig og gi et eksklusivt inntrykk.

På balkonger, takterrasser og gårdsrom har du fortsatt store muligheter til å skape ditt grønne rom i et ellers trist og urbant miljø. Du kan alltid skape bedre forhold for plantene med større plantekasser og potter, og tørre å bruke annet plantemateriale enn blomster.

Slik maksimerer du ditt uterom

Vi spør John hvordan man best maksimerer uterommet sitt gjennom funksjonelle elementer som sitteplasser, belysning og vegetasjon.

Først må man undersøke sine behov. Hvilke behov har du som eier av det grønne rommet? Har du en stor familie? Sosial krets? Trenger du et hjem for kontemplasjon og restitusjon eller flere sosiale rom for middager osv.? Og hvordan ser stedet ut?

Ifølge John er det første skrittet han tar som designer å først se på lokasjonen. Lag en enklere stedsanalyse hvor du vurderer både naturtypen men også alderen på huset og området. Er det andre elementer å vurdere som støy, vind, fuktighet osv.? Prøv så å reflektere eller gjøre en vri og finne andre spennende løsninger enn de mest åpenbare.

Når en analyse er gjort, kan du kanskje raskt se bruken av tomten. Hvor er sola og kveldssolen, er det mulig å etablere sitteplasser der? Og hvorfor ikke plassere oppholdsrom lenger ut på tomten.

“Det er sjelden du får sjansen til å sitte og se på huset ditt på avstand! Jeg synes absolutt at det bør være noen sitteplasser lenger ut fra huset for å øke bruken av tomten. Og er det mulig å binde de ulike områdene av tomten sammen på en eller annen måte? Det kan være ved hjelp av vegetasjon, beplantning eller hekker, espalier og rekkverk som fungerer som romdeler.»

På varme sommerkvelder ønsker vi å fortsette å oppleve tomten vår selv om mørket faller på. Da kan du selvsagt bruke ulike typer hagebelysning for å skape en effektiv opplevelse av stedet. Ofte blir det en helt annen hage når man legger belysning, man får en hage på dagtid, og en annen på kveld/natt.

Det er imidlertid viktig å ikke overbruke belysningen, den må også planlegges med sans for fingerferdigheten slik at handlingen ikke blir noe Las Vegas (med mindre det faller i smak, selvfølgelig). Det kan også forstyrre dyrelivet på tomten, da mange dyr og innsekter er nattaktive. Vi deler tross alt plassen med andre små leietakere.

Hvilket rekkverksmateriale bør jeg velge for hagen min?

Før du bestemmer deg for hvilken type rekkverk du skal bestille, er det lurt å sjekke hvilke andre materialer som finnes, og hvordan huset ser ut. Følelsen vi ønsker å oppnå på stedet har også betydning. Er målet at det skal være koselig, kult, velskapt, beroligende, oppløftende, romantisk, moderne eller kanskje klassisk?

Glassrekkverk er ofte utrolig effektive fordi de kan være fleksible i hvordan de oppleves og også kan ramme inn stedet på en fin måte. Rammeløse glassrekkverk som festes til vegg eller terrassekant kan fungere flere forskjellige steder med ulike inntrykk eller stiler da de ikke er spesielt iøynefallende. Eller vil du ha en tydeligere struktur slik at de rimer med resten av designet og deretter velge et glassrekkverk med klare kanter og beslag?

Fordelen med Rekkverkbutikken er at du kan tilpasse rekkverket til huset eller plasseringen og ikke omvendt. Med uendelige valg i både farge, form og materiale, og også at den er tilpasset dine mål, skaper du en rød tråd i hagedesignet ditt. Match fargen på rekkverket med samme farge du allerede har på vinduene og dørene.

John nevner også at han hos noen kunder har brukt forskjellige rekkverk forskjellige steder i hagen.

“La oss si at det er et hvitt trerekkverk gjennom hele tomten. Men mellom flatene inne på tomten vil vi kanskje ha noe annet for å skape en funksjonell fallsikring, men for å være mindre synlig kan jeg velge et lekkert smijernsrekkverk eller glassrekkverk for optimal gjennomsiktighet. «

aluminiumräck

Aluminiumsrekkverk i sort RAL farge

Ønsker du hjelp til å designe hagen din?
Kontakt John Block
www.gardenbyblock.com
Instagram: @gardenbyblock

I neste og siste del diskuterer vi hvordan du kan bruke glassrekkverk på en kreativ måte i hagen din. Hold utkikk!

Les del 1 av bloggserien her: Designtrender for balkong og hage i 2023