Alu Color Alu Classic Alu Modern Alu Retro Alu Flex ST Breeze ST Flow ST Prime ST Wire ST Wire & ST Breeze
  • Alltid fri frakt!
  • Individuelt tilpasset!
0 kr
inkl. moms & frakt
Du har ikke lagt noe i handlekurven ennå!
Klikk på produkter i menyen for å se vårt utvalg
Vi tilbyr:
  • Høy kvalitet
  • Høy tilgjengelighet
  • Kort produksjonstid
  • Produkter som produseres etter dine mål
  • Helt fraktfri leveranse

Designtrender for terrasse og hage i 2023

Sesongen er snart her og det er på tide å begynne å planlegge terrasse og hage. Våren og sommersesongen skal nytes utendørs og forberedelsene er i full gang for mange. Kanskje du har tenkt å bygge en ny terrasse eller friske opp den gamle. Plante nye planter, skaffe nye hagemøbler eller kanskje investere i et tilpasset rekkverk.

I en serie på tre har vi samarbeidet med hageingeniør John Block – Garden By Block, for å hjelpe deg med planleggingen din.

Romskapende elementer

John Block jobber som hageingeniør og har jobbet både som hagedesigner og gartner i ulike sammenhenger i Sverige, Australia og Norge. I dag hjelper han både privatpersoner og borettslag med å skape kvalitetsrike hager med fokus på estetikk og funksjonalitet.

En stor trend han ser nå er romskapende elementer. Man vil ha private områder i hagen der man kan tilbringe tid med venner og familie uten for mye innsyn. Men det handler også om å skape et mer interessant og estetisk tiltalende utemiljø gjennom romskapende elementer som glassrekkverk, planter og større møbler. Ifølge John spiller glassrekkverk en stor rolle når man ønsker å skape ‘barrierer’ i hagen uten å stenge ute resten av tomten. Tilpassede rekkverksløsninger brukes ofte når uteplassen skapes. Da tilpasses rekkverket til terrassen/plassen og ikke omvendt.


På bildet ser du vårt ST Prime – Rustfritt glassrekkverk hvor kunden har valgt seksjoner med vindbeskyttelse. Den opphøyde terrassen blir som et eget «rom», men stenger ikke ute det fantastiske miljøet.

Naturlige farger med fargerike detaljer

Ifølge John er farge og form en viktig komponent i hagedesign. En hage kan variere i farge og uttrykk, både i løpet av dagen og gjennom året. Med årstidene skifter hagen i farger som kan manipuleres med valg av planter og materialer. I plantevalget kan man variere og styre hvilke farger man vil fremheve, men også i materialvalget.

John nevner at han ofte tegner inn rekkverk og espalier som romskiller, innsynsskjerm og plantestøtte. Disse farger han gjerne med jordnære farger som grågrønn, grå, mørkebrun, grønn eller svart. På glassrekkverk sørger han for å ikke ha noen farge i det hele tatt for å la omgivelsene tale for seg selv.

«Noen ganger blir jeg litt dristigere og har en mer livlig fargepalett på enkelte plantekar for eksempel. Jeg så et veldig vakkert eksempel nylig der man hadde matchet fargen på årstidens blomster med fargen på de omkringliggende møblene. Utrolig effektfullt når alle elementene kommer sammen på ett tidspunkt i året.»

Når det gjelder fargetrender for 2023, tror John på å fargesette flere detaljer og la «grunnlaget» i hagedesignet være dempet.


Der du trenger et rekkverk som er vakkert, men trygt, passer et wirerekkverk perfekt. Her har kunden valgt en lavmælt «basic», men har valgt å farge møblene i en vakker lys gul farge.

Materialer og teksturer i 2023

Etterspørselen etter mer naturlige materialer øker. John tror på å etterligne naturen så mye som mulig, og da mer og mer i slanke kombinasjoner med industrielle løsninger. Det vil si å bruke materialer som naturstein, tre og grus i kombinasjon med stål og glass. Han håper at folk ser det estetiske verdien fremfor funksjonen i materialet og derfor velger ulike naturmaterialer i stedet for å veie inn kunstige materialer som kompositt og kunstgress.

Han tror også på at matte overflater kan komme tilbake. Blanke materialer kan lett ta over og bli iøynefallende, og han ser derfor en trend hvor man pulverlakkerer detaljer matte.


Det stolpefrie glassrekkverket gir uforstyrret utsikt, men er også en eksklusiv ramme.

Hvilken rolle spiller skreddersydde glassrekkverk i hagedesign?

John ser en trend med å legge ned mer penger og tid i hagene sine. Man vil ta del i alle sine hageområder når våren og sommeren nærmer seg. Områder som opphøyde terrasser, bassengområder og balkonger er ofte steder hvor man oppholder seg lenge. Steder hvor man omgås med familie og venner, spiser gode middager og nyter. Da kan en klassisk rekkverk i metall eller tre lett «stenge inne» et område uten tilgang til det omkringliggende miljøet. For å nyte sin vakre hage bør man derfor velge et glassrekkverk for å fortsette å nyte hagen når man sitter og spiser, bader eller slapper av i loungedelen.

Ønsker du hjelp til å designe hagen din?
Kontakt John Block
www.gardenbyblock.com
Instagram: @gardenbyblock